Onderhoud schapenvachten

Het belang van goed onderhoud voor jouw wollen schapenvacht

Wollen schapenvachten zijn niet alleen heerlijk zacht en warm, maar voegen ook een vleugje rustieke charme toe aan je interieur. Of je ze nu op je bank, stoel of bed legt, ze brengen meteen een gevoel van gezelligheid en comfort met zich mee. Om ervoor te zorgen dat je schapenvacht er altijd op zijn best uitziet en zijn kwaliteit behoudt, is het essentieel om het regelmatig en correct te onderhouden. In deze blog delen we enkele waardevolle tips voor het verzorgen van jouw kostbare wollen schapenvacht.

Stap 1: Regelmatig uitschudden en luchten

Begin met het regelmatig uitschudden van de schapenvacht om stof en vuil te verwijderen. Hang de vacht buiten op een droge dag en laat hem een paar uur luchten. Dit helpt om eventuele geuren te verminderen en de vezels op te frissen. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de natuurlijke kleur van de vacht kan vervagen.

Stap 2: Borstelen voor behoud van vezels

Gebruik een zachte borstel of kam met wijde tanden om de vezels van de schapenvacht voorzichtig te borstelen. Dit helpt niet alleen om eventuele klitten en knopen te verwijderen, maar bevordert ook de luchtstroom tussen de vezels, wat de vacht pluizig en zacht houdt.

Stap 3: Behandel vlekken onmiddellijk

Vlekken kunnen onvermijdelijk zijn, vooral als je de schapenvacht als decoratie gebruikt. Behandel vlekken onmiddellijk om te voorkomen dat ze in de vezels trekken. Gebruik een zachte doek of spons om voorzichtig vlekken te deppen met lauw water en een mild wolwasmiddel. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de natuurlijke oliën van de vacht kunnen beschadigen.

Stap 4: Diepere reiniging

Af en toe heeft je schapenvacht misschien behoefte aan een diepere reiniging. Als je dit doet, gebruik dan een speciaal wolwasmiddel dat geschikt is voor natuurlijke vezels. Vul een badkuip of een grote emmer met lauw water en een kleine hoeveelheid wolwasmiddel. Laat de vacht voorzichtig weken en knijp zachtjes in de vezels om het vuil los te maken. Spoel de vacht grondig uit met schoon water en druk voorzichtig het overtollige water eruit. Laat de vacht plat drogen, uit direct zonlicht en warmtebronnen.

Stap 5: Bewaar de vacht goed

Bewaar je schapenvacht op een koele, droge plaats als je hem niet gebruikt. Vermijd vochtige omgevingen om schimmelgroei te voorkomen. Je kunt de vacht in een katoenen hoes bewaren om hem te beschermen tegen stof en licht.

Door deze eenvoudige onderhoudstips te volgen, kun je jouw kostbare wollen schapenvacht jarenlang in optimale staat houden. Onthoud dat een goede verzorging niet alleen de levensduur van de vacht verlengt, maar ook bijdraagt aan de esthetiek en het comfort van je interieur. Haal het beste uit je schapenvacht en geniet keer op keer van de warmte en gezelligheid die het te bieden heeft.

Niet wassen is niet onhygiënisch omdat wolvezel de meeste stoffen van nature afbreekt. Bij vlekken kan je deze droog deppen met een droge of licht vochtige doek, je kan eventueel een klein beetje groene zeep gebruiken. Het is niet raadzaam om je schapenvacht te wassen, doe je dit wel, bedenk dan dat het drogen dagen tot weken kan duren. Door het wassen droogt het natuurlijke wolvet ( lanoline ) op, het enige wat je nog zou kunnen doen als na het wassen de schapenvacht hard en stug is geworden, is de schapenvacht in een lanolinebad dompelen. Schapenvachten kunnen niet in de droger of op de verwarming om te drogen. 
 
In de winter kan je de schapenvacht met de wolkant in de sneeuw leggen of in de mist laten luchten.
 
Ook honden en katten vinden het heerlijk om op een schapenvacht te liggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
1
Whatsapp met ons
Welkom bij Schapenvachten Online,

Bij vragen helpen we je graag verder. Stuur ons hieronder een bericht via Whatsapp.

Vriendelijke groet,
Schapenvachten Online